24 Mayıs 2015 Pazar

MUSTANG




Oldum olası spor otomobillere  ilgi duymamışımdır. Özellikle eğitim seviyesi düşük ülkelerde spor otomobiller  genellikle araç değil amaç olarak kullanılmıştır.

Ya sosyal statü olarak yada geniş olmayan caddelerimizde bol zigzaglar yaparak yarış aracı olarak kullanılmıştır.

Bu araçların dizayn edildiği ve üretildiği ülkeler olan Almanya, İtalya , Amerika gibi ülkelerde spor otomobiller  ya  kişiliklerinin bir parçası veya ailenin kullanımında kullanılmışlardır.

Özellikle petrol zengini sonradan görme ülkelerin prensleri, zenginleri bu ülkelerdeki spor otomobil terbiyeside bozmuşlardır. Yurtdışında bu araçların özellikle Arap gençleri tarafından kız tavlama aracı olduğuna çok kez şahit olmuşumdur.

Spor otomobilleri sevmemenin diğer nedeni gençlik arkadaşımız Kahveci Erdoğan'ın arkadaşları ile birlikte Mustang arabasıyla  Silivri yakınlarında geçirdikleri kaza sonucunda vefat etmesidir. Rahmetli de yollarda atraksiyon yapmayı , hızlı araba kullanmayı çok severdi. Hızlı yaşadı , genç öldü....

Mustang imalatına 1964 yılında Amerika'da başlanmış ve dokuz milyon adet satılmış. Benim gençliğimde Mustang çok popülerdi. Ülkede çok sayıda Mustang vardı.

Hatırladığım kadarı ile   1996 veya 1997 yılında  çalıştığım şirketin yetkilileri  nasıl olsa talep olur,  satarız diyerek Mustang otomobili ülkeye getirelim demişlerdi. Satış sonrası için tedbirler alınmış , iki arkadaşımız Amerika'ya gidip eğitim almışlardı. Bilgi, tamir için kullanılacak özel aletler ve yedek parça bolca getirilip sadece Mustang satacak bayilere dağıtım yapılmıştı. Ancak araç yeterli talebi görmedi ve sonradan gelen ekonomik krizle birlikte ithalat iptal edildi. Yani pazar aracı satın almadı.

Bugünlerde Mustang tekrar gündeme geldi. 2015 Otoshow'un en güzel parçalarından biri oldu.

Ülkemizde şartlar değişti. Günden güne ortaya konan , geliştirilen satış ve satış sonrası stratejileri ile daha başarılı araç satma olanakları aranacaktır. Siyasi ve ekonomik gelişmelerle zenginleşen bir kitle oluştu. Bu önemli satış için bir alternatif olacaktır.

Mustang pazara hayırlı , uğurlu olsun...

Spor otomobil  deyince aklıma bir anda yıllar önce Vittorio De Sica 'nın yönettiği başrollerini Sophia Loren ve Marcello Mastroianni’ nin oynadığı İtalyan usulu aşk filminin bir sahnesi aklıma geldi ;

Sophia Loren üstü açık spor arabasında Capri adasının tepelerine inşa edilen virajlı otoyolda sahile doğru hızla  inerken rüzgardan korunmak için taktığı eşarbın dalgalanması hafızamda yer almış ....

Düşünün benzer şekilde Uludağ'ın eteklerine inen yol  ve üstü açık spor otomobil.

İçinde peçesi , cübbesi ile Türk ailesi...

Esen rüzgar ve  hızla yokuş aşağı inen  spor otomobil ....

İlginç bir görüntü olur değil mi ?

 Büyüklerimize göre demokraside çok yol aldık. Demokrasiye saygımız var kabulleniyoruz , içselleştiriyoruz.

Bazı büyüklerimizin dediği gibi yaratandan dolayı yaratılanı seviyoruz. Ayrımcılık yapamayız , yapmamalıyız.

Dediğim gibi  film ve çocukluğum gözlerimin önüne geldi. Hayat zaten bir film değil mi ?

Büyüklerimiz haklı....

Nereden nereye......

www.okanyasan.blogspot.com

www.okanyasan.com

Hiç yorum yok: