19 Mayıs 2015 Salı

ER RYAN'I KURTARMAK




Film seyretmeyi hep sevmişimdir.Bazen gerçekleri bazen hayalleri anlatır. 
Hayallerin yıllar sonra gerçekleştiğini görmek, o anı yaşamak bile mutluluktur.
Er Ryan'ı kurtarmak en sevdiğim filmlerden birisidir. Unutamadığım sahnesi vardır; 
İkinci Dünya Savaşı  devam ederken Omaha sahillerinde ölen er Ryan'ın ölüm haberini vermek subay ve rahibe düşer. Araç araziyi aşar ve evin önüne gelir. Bulaşık yıkayan kadın arabanın geldiğini camdan görür. Kötü birsey olduğunu hissetmiştir. Kapıyı açar dışarı çıkar o anda arabadan inen rahibi görünce korku,panik hatta  acizlik duygularıyla geri geri adım atar ve kapının önüne yıkılır.
Oscar ödülü verilmesi gereken inanılmaz oyun gücü isteyen ,etkileyici sahnedir.
Kadının savaşta  dört oğlundan üçü ölmüştür. Bir tanesi hala savaştadır. İlgililer konuyu Amerika Kara Kuvvetleri Komutanı general George Marshall'a iletirler. Marshall kutudan bir kitap ve içinden zamanın başkanı tarafından yazılan çok eski bir mektup çıkartır.
 Amerika iç savaşında 5 oğlunu kaybeden bayan Bixy 'e yazılmıştır. Özetle duygusal bir mesaj ve arkasından anneye yazılan ifadeyi okur .
 Özgürlük meşalesini taşımayı sizden daha fazla hak eden bir kişi olduğunu zannetmiyorum.                                                                                                                                Abraham Lincoln 
General Mashall subaylara emrini verir '' Gidin hemen Er Ryan'ı kurtarın ve annesine kavuşturun'' .
Toplum ,millet, aile, şirket,fert olabilmenin yolu ortak değerlerden geçiyor . Fedakarlık,özgürlük, sevgi,saygı ,eşitlik,adalet vs ortak yaşam değerlerini oluşturuyor.Ortak değer havuzuna ne kadar kavram katkısı verebiliyorsanız o kadar güçlü toplum oluyorsunuz.
Cumhurbaşkanlığı makamıda toplumun ortak değeridir. Son günlerde yapılan uygulamalar ile makam yara almış, milletin ortak değeri olmaktan çıkmıştır. 
Sırf siyasi ve ulvi değerleri uğruna yapılan uygulamalar ile bu makamın yüceliğini ve ortak değer olma özelliğini aşağılara çekenlerin bu filmi izlemesini tavsiye ederim.....

Sonradan kurtarabilecekleri er Ryan'lar , siyasi değerler en önemlisi ulvi değerler için hayalleri olmayabilir..

Hiç yorum yok: