25 Ocak 2017 Çarşamba

HALKIN BÜTÜNÜ



Vehbi beyin hayatını okuduğunuzda bir çok  teklif gelmesine rağmen siyaset hayatına girmediği ve ailesini  de siyasettenuzak tuttuğunu  anlıyoruz. Gerekçe olarak müşterinin çok kıymetli olması, sanayi ve ticaretle uğraşan kişilerin toplumun her kesimine mal satmasını göstermiştir.

İstisnalar haricinde iş adamları siyasete girmeyi arzu etseler de aktif olarak siyasette yer almadıklarını görüyoruz. Bu durumun tam tersi davrananlar tamamen siyasete girip , kendi inançları ve avantajları doğrultusunda hareket edenlerde çok..
Hani hayat biraz böyle ; kızını bir işe yerleştirip koca bulmasını isteyen anne , baba az değildir. Arkadaş topluluğu , sosyal cemiyetlere girip eş ve iş arayanlarda hatırlı sayıdadır.

Bu bir tercih meselesidir..

Üsküdar'a gittiğim günler alışkanlık olmuştur ; genelde balık çarşısında balığın bolluk durumuna ve fiyatlarına bakar , bir bardak taze sıkılmış nar suyu içerim .  Dün caddeden geçerken bir araba yol verdi , içinde dört sakallı , cübbeli kişi. Gayr -ı ihtiyari yol verdikleri için başımla selam verdim , teşekkür ettim. Bu tamamiyle sosyal bir ilişki ancak görünüş itibarıyle benim anlayışıma uymayan kişilerden alış veriş yapmamaya hatta yollarından geçmemeye  özen gösteririm.

Evrensel anlayışa göre çok uygun bir tarz değil ancak içimize kutuplaşmaları eken  etkilendiğimiz çevreler bu şekilde olmasına neden oluyor..  Birleştirici değil malesef ayrıştırıcı bir çevre içine giriyorsunuz ve vatandaş olarak nereden isterseniz oradan alışveriş yapıyorsunuz , sosyal ilişkiye giriyorsunuz ..

Pazarlamada müşteriyi seçme belirleme diye bir kaide var. Müşterinizi skala üzerine koyar, puanlar ve ona göre strateji belirlersiniz... Rolex saat satıyorsanız müşteriyi on numaraya konumlarsınız  eğer  ekonomiğinden , lüksüne sanayi malı üretiyor veya satıyorsanız müşterinizi birden ona kadar geniş bir yelpazeye konumlar ve ona göre strateji yapar ,bütçenizi ayarlarsınız..

Dünyanın heryerinde sporcu ,sanatçı ,iş adamı gibi insanlar toplumun bütününe ulaşmaya çalışırlar ve kayıp riskini almazlar.

Bazıları ise Rolex örneğinde olduğu gibi sadece bir kesimi hedef alırlar ve ona göre hareket ederler tabiki riskini de göze alırlar..

Örneğin Enes Kanter ,  Hakan Şükür Dünya çapında sporcu olmalarına rağmen risk almışlar ve belirli kesime mesaj vermeyi tercih etmişlerdir..

Bugünlerde referandumla ilgili olarak halka mal olmuş sporcu ve sanatçılar taraf oldukları tercihe göre reklam yapıyorlar . İfade etmeye çalıştığım gibi bu kişiler toplumun bütünü tarafından sevilen kişiler , şimdi ise antipatik ,taraf , yandaş ,yalaka olmak gibi sıfatlara sahip olacaklar....

Bazı arkadaşları bile selam vermeyecek  , risk alacaklar..

Ben olsam bu riski almam... Oyum neyse gider veririm..

Elbete insanların ifade hürriyetine ipotek koymak gibi bir niyetimiz olamaz.

Hakkımızda değil haddimizde..

Roman vatandaşların bazı sözleri var ,çok şey ifade eder...

İşte size güzel bir Roman sözü..

G.t  si..n ceremesine katlanır...

Eh birazda aba altından sopayı ben göstereyim...

Başka türlü anlaşılmıyor...

Hayırlı günler dilerim..

Hiç yorum yok: