17 Haziran 2016 Cuma

BU DA MI GOL DEĞİL MUSTAFA ABİ , BU DA MI GOL DEĞİL ?





Kuzenim çok akıllı ve çalışkandır. Bir ay ara ile doğduk , ilkokulu beraber okuduk . Birlikte okuduğumuz Kabataş Erkek Lisesi’den mezun oldu.Ben bitirmeden mezun oldum !!!!
Nasıl oluyor demeyin bu aralar çok moda bizim zamanımızda öyleydi diyelim geçelim.
Neyse o ülkenin gururu Boğaziçi Üniversitesi’den Elektronik mühendisi olarak mezun oldu. Evde elektrik , tesisat,marangozluk işlerine merakı vardır. Kendisi yapar , evde el aletlerinin bulunduğu küçük bir atelyesi vardır.
Devre bilmeyen elektrikçi, boru hesabı bilmeyen tesisatcı mı yapacak benim işimi der ve işe soyunur..
Herşey iyi güzel de benim için kötü örnektir ; Kaynanam zaman zaman seni makina mühendisi olduğun için kızımıza verdik , bir musluk tamir edemiyorsun diye sitem eder..Bu da beni sinir olmama yeter.
Bu örnek haricinde zaten hayatta üç şeye sinir olurum.
• Pastırmanın sinirine sinir olurum
• Hayatında yemek kültürü olmadan doğudan gelerek kendini kebap ustası olarak tanıtanlara...
• Otantik bilgisi olmadan uzmanlık yapan kendinden menkul gurmelere ..
Özellikle öğrencilik yaptıkları Amerika'dan ,Fransa'dan gelip Türk yemekleri konusunda fikir yürüten çakma gürmeler...
Hayatlarında 1-2 kez Anadolu'ya gidip , yetiştikleri kültür üzerine yemek inşaa etmeye çalışanlar...
Gurmelik sevgi ister ,emek ister, bilgi ister...
Çocukluk ve gençlik yıllarımı Ortaköy'de yaşanınca , Ermeni , Rum, Yahudi yemeklerini tadıyorsun ister istemez... Madam Zabel’in inanılmaz zeytinyağlı dolmaları...
Anne Marmaris’li , baba Merzifon’lu olunca gelsin zeytinyağlılar , gitsin keşkekler..
Enişte Diyarbakır'lı ise eliyle yaptığı patlıcanlı kebabı unutamazsın..
Kayınvalide ,yenge Urfa , Gaziantepli olunca gelsin yuvalama ,içli köfte , tiritli köfte (her ne kadar Malatya'lı olmasa da). Bu arada Gülseren yengem benim için gelmiş geçmiş en başarılı şeftir.
Bir yıl Erzurum bir yıl Edirne'de yaşa. Şenkaya usulu Cağ kebap , Kadayıf dolması ,Edirne ciğerinin müdavimi ol...
Otuz yılı aşkın bir süre iş nedeniyle Anadolu'nun misafirperver insanlarının misafiri ol. Seni başının üzerinde taşısınlar , yemeyip yedirsinler , içmeyip içirsinler....
Samsun'un pidesi , Çayeli'nin fasulyesi , Giresun'un otları , Trabzon'un hamsisi ,Tokat'ın kebabı , Amasya'nın keşkeği , Kastamonu'nun sırık kebabı , Kayseri'nin mantısı, Malatya'nın pirzolası , Elazığ'ın kekliği , Siirt'in büryanı , Konya'nın fırın kebabı , etli ekmeği ,bamya çorbası , Eskişehir gözlemesi ,Diyarbakır SSS (Selim Amcanın Sultan Sofrası ) kaburgası , Van'ın kahvaltısı , Muğla'nın surası ,Antalya'nın patlıcan biber kızartması , Adapazarı'nın islaması , Antep'in Ali Nazik 'i , keme kebabı , katmeri , Behrar çorbası , Halil’in küşlemesi , Bingöl'un saç tavası, Adana'nın kebabı,ciğeri , Urfa Dedecan’ın dalağı , Antakya'nın künefesi , yöresine göre her çeşit köfte , Turgutlu’nun kellesi , Afyon’un sucuğu , kaymağı , Bursa’nın İskender’i , Mersin’in Lagos’u , jumbosu , Günaydın’ın bonfileden şiş kebabı, Ege'nin zeytinyağlıları, otları ... Ve diğerleri .
Şeref Ünlü kardeşime katılıyorum. Yemek sevgi ister,emek ister ,zevk ister. Gerçek sanattır..Lokantacı olduğu için işi biliyor...
O zaman çıkarın kağıt ,kalemi yemek tarifi veriyorum. Hünkar beğendi ....
Malzemeler ; dört büyük patlıcan , 750 gram irice , küp kesilmiş kuzu kuşbaşı (bazıları dana sever , artık ağız lezzetinize göre) bir baş sarmısak ,süt , biber, tuz vs....
Yok yok böyle olmaz . Malzeme yazmakla ,tarif yapmakla lezzetli yemek yapılamıyor.Mutlaka sevgi gerekiyor içine...
Sevginin tarifini yapamıyorum , yazamıyorum...
O zaman her isteyen kendi tarifini kendi yapsın. Çünkü çok çeşitli tariften aynı yemek çıkmaz..
Son sözüm ise üniversite , futbol ve askerlik arkadaşım Mustafa Varel’e .
Dün akşam menemen mi yapıyorsun ? Ögrenci işi diyerek benimle dalga geçen Mustafa Varel’e.
Menemen değil ama senin için sosisli yumurta yaptım...
Bak bakalım senin bildiğin sosisli yumurtaya benziyor mu ? Benim diyen şefler yapabiliyor mu ?
Malzeme var ,estetik var daha önemlisi sevgi var sevgi...
Yemek zevki için binlerce kilometre yok yapmak....
Yemek ve içmek için fuarlara katılmak...
Dünya’nın hemen hemen her kıtasında,çeşitli ülkelerin yemek kültürünü yaşamak...
Yurtdışında İtalyan restaurantında aşcılık , barmenlik ,garsonluk yapmak.....
Ah Mustafa abi...
Sanatçıyım de sonra aşçı yamağı muamelesi gör !!!!
Bu da mı gol değil Mustafa abi. Söyle bu da mı gol değil ?

Hiç yorum yok: