1 Ağustos 2011 Pazartesi

KANUNUN ÜSTÜNDE






Başbakanın akrabasıyım  şimdi onu  bu basit konu için aramayayım.

Benim amcam emniyet müdürü idare ediver.

Sen benim kim olduğumu  biliyon mu ?


Yıllar boyunca medeni ülkelerdeki devlet memurlarının vatandaşlar  ile olan iletişimini örnek diye konuştuk. Kolay değil bir İşviçre’ linin polise beni idare ediver demesi. Memleketimizde  ise geleneksel yapımızdan kaynaklanan kendini güçlü gösterme cümlelerini kullandık. Zaman zaman işe de yaradı. Devlet kendini kurumsal gösteremiyorsa  birey kendini güçlü göstermeye çalışıyor.

Güçlünün bir şekilde haklı çıktığı, itibar gördüğüne yıllarca şahit olmadık mı?  Hep şikayet ettik ama icraat yapamadık.

Devlet gücünü tam olarak göstermediği için kişisel gücün peşinde olduk ve kendimizi kanunların üzerine koyma alışkanlığı edindik.

Zaman zaman da devlet gücünü fazlasıyla gösterdi o zaman da kast aşıldı. Onun da zararı başka oldu.

Baş rolünü Steven Seagal’ın oynadığı   Above The Law – Kanunun Üstünde  filminde aktör kendini kanunun üzerine gören mafya ile çarpışır ve genelde başarılı olur. Türkiye’ de kendini kanunların üstünde görenler var.

Sen benim kim olduğumu biliyon mu ?  Evet artık biliyoruz. Güçlülerin de eğer yanlış yaparlarsa cezasını çekeceğini biliyoruz .

Bu demokrasinin gücü, bu hukukun gücü.

Burada önemli konu devletin birimlerinin de dikkatli olması ve görevlerini halk adına yaptıklarının bilincinde olmalarıdır.

Bir otomobil beğendim güneşin açısına göre 3 renkli olabiliyor. Gri – açık mavi – hafif kahverengi tonu oluyor ismi kum grisi . Farklı tadlar yaşamayı sevdiğim için otomobildeki bu renk değişimi hoşuma gidiyor. Belkide karakterimdeki değişkenlikle ilişkili. Farklılıklar,değişkenlikler hoş oluyor.

Yapılan önemli transferler ile ligde Latin havası estiren bir spor kulübü yöneticisi var ki ağzından çıkan bir cümlede üç dört farklı anlam ifade ediyor. Bendeki değişkenliğin farklı bir versiyonu. Kullandığı  cümleye  hem olumlu hem olumsuz anlamlar yükleniyor. Saçma sapan birşey oluyor. Kendinize soruyorsunuz bu adamı kim yönetici yapmış ?  Eli , gözü devamlı oynuyor . Bilinçli olmayan konuşmaları  hem kendini, hemde temsil ettiği kurumu yakmaya uygun. El bombası gibi patlaması için pimini çekmek yeterli. Sanıyorum diğer yönetim kurulu üyeleri durumu farkettiler ve bu yöneticiyi  ikaz ettiler. O kişiyi bir daha TV  ropörtajı  yaparken görmedik  ancak artık çok geç oldu bomba ellerinde patladı.İstediğim gibi konuşur, istediğimi yaparım havasındaki arkadaşımız şimdi  hücrede hava soluyor.

Her zaman şampiyonluğa oynayan bir diğer büyük takımımızın  spor yönetici ise benzer şekilde en büyük benim, ben ne dersem o olur mantığı ile hareket edip gücünü haklı haksız her durum için kullanmaya başlayınca olanlar oluyor. Bunun bir diğer adı kişisel egoların  tatmini.  Senin ve kulübünün etik olmayan  işlere ihtiyacı mı var ?

Temsil edilen kurumlar zaten çok güçlü.Nasıl oluyor da  bu kişiler yönetim kurullarının  üzerinde iş yapıyorlar onu anlamak mümkün değil . Kurullarda aklı başında bir çok kişi var onların bu kirli işlere kefil olması mümkün değil. Ancak gelişmelerden zararı muhtemelen kulüpler görecektir.

Kulüplerde uygun olmayan bu  kişileri temizlemek şart.

Kanunlara uygun olmayan işleri başkalarından destek alarak yaptıkları için suç organize olarak kabul ediliyor.

Uyuşturucu ticaretinden gelen kara parayı  futbol takımı kurmak için kullanan ve Brezilya ‘dan zamanın önemli yıldızlarını getirten Anadolu takımının iki başkanı hala hatırımızda. Haydi bir kere hata yapıp o kişileri başkan yaptınız ikinci defa benzer hatayı nasıl yaparsınız ? 

Yıllar boyunca o güzel şehrin ismi muhteşem kayısısı yerine uyuşturucu ticareti yapanlarla birlikte anıldı. O şehrin insanına yazık değil mi?

Yakışıklı başkan bir İstanbul  takımını büyük yıldızlarla donatmıştı. Takımı kurarken harcanan  transfer paralarını  babasının sahip olduğu banka aracılığı ile halkı dolandırarak temin etmesini unutmadık. 

Bankazedeler yetmedi sonradan  milleti kandırmaya kalktı az kalsın beceriyordu ancak seçim barajı engel oldu.  Şimdilerde yurtdışında günlük koşuları ile fit kalmaya çalışıyor. Belki enerji toplayıp millete başka ne kazık atarım diye düşünüyordur. 

Halbuki ne güzel başlamıştık ;

  • Futbolda yapılan transferle Avrupa da iddialı olacağız.
  • Basketbolda Final Four İstanbul’ da yapılacak. Belki ilk defa kupayı kazanacağız.
  • NBA  lokavta gitti büyük yıldızlar ülkeye gelecek.
  • Trabzon’da dünya gençlik oyunları yapılmakta.
  • Voleybolda dünya yıldızları geliyor. Avrupa’da iddialı olacağız.
  • İzlenirliğin yüksek olması nedeniyle sponsorlar çok memnun.Destek veriyorlar.
  • İzleyiciler çok istekli ve yeni sezon için sevinçli.

Şimdi bu şike iddiaları morali bozdu . İşin ekonomik , sosyal tarafı  mutlaka zarar görecek  ve beklentilerimiz yerine gelmeyecektir.

Suçlanan şahıslar hüküm giymediler henüz masumlar ancak ifade edilen açıklamaların bir kısmı doğru olsa bile bu kişileri hukuki olarak uzun süreli ceza bekliyor.

Bu işin birde TFF  tarafından verilecek idari cezası var. Ümit ederim suçlu bulunmazlar. Benim gönlümden biraz da eyyam yaparak ;

  • Suçu sabit görülen kişilerin ömürboyu spor idareciliğinin yasaklanması ,
  • Kazanılan kupaların iadesi,
  • İlgili takımların Avrupa kupalarına katılmaması,
  • İlgili takımların otuz puan silinmesi geçiyor ancak   yöneticilerin kulüp üzerinde sorumluluğu olduğu için bu takımları büyük bir ihtimalle Bank Asya ligi bekliyor.

Bir  kulübün yöneticiliğini yapan TFF  başkanının düşürme kararını  vermesi zor. Ancak  deliller çok kuvvetliyse  şeriatın kestiği parmak acımayacak. Başbakan da bu işin arkasında durmuyor. Durursa kendisini yıpratır.


Seçenekler nedir ?

  • TFF  ve kurulları düşürme kararını açıklamadan  istifa ederler. Açıklamayı yeni federasyona bırakırlar. Bu seferde TFF 'ye korktu kaçtı denilecek.

  • Arjantin’de River Plate küme düşünce federasyon gelecek sezonda 1. ve 2. kümeleri birleştirip 2 bölgeli yapma kararı almış. İstermisiniz bizde önce takımları düşürüp sonra Arjantin’deki gibi 2 bölgeli uygulamaya geçelim.

Neden olmasın 12 Eylül sonrası çıkartılan kanunla Ankaragücü süper lige çıkmadımı ?

Buna ismiyle anılan Evren kanunu dediler.

Galiba birkez daha güç  oyunu bozacak.

Ümit ederim bu senaryolara gerek kalmaz.

Başka bir seçenek daha var ;

Yöneticiler ve lig aklanır, her şey yoluna girer çünkü Türkiye'nin huzura ve prestije ihtiyacı var.





Not:  Gündem devamlı değişiyor bu seferde komutanlar emekli oldular. Bu konudaki düşüncelerimi HER KAYA PARÇASINDA BİR VENÜS HEYKELİ GİZLİDİR ve MAĞDURUM  isimli yazılarımda paylaşmıştım . Henüz okumayan doslarıma tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: